Tuesday, 1 October 2013

9 Makanan Alternatif 'Sihat' Yang Tidak Begitu Sihat

Makanan yang selalunya difikirkan sihat dan lebih bermanfaat kepada kesihata adalah alternatif yang telah diubah menjadi kalori rendah, tanpa lemak atau makanan atau minuman diet. Tapi tahukan anda ianya bukan selalunya latenatif yang lebih sihat sebagai makanan.


Makanan contohnya seperti dressing untuk salad tanpa lemak telah dibuang lemak oleh pengeluarnya dan telah menggantikan lemak dengan bahan-bahan yang kurang sihat, seperti sirap jagung tinggi fruktosa.

9 Makanan Alternatif Sihat Yang Tidak Begitu Sihat ialah:

1) Susu Tanpa Lemak
Anda mungkin fikir ini bagus tapi tahukah anda semua lemak di dalam susu dikeluarakan termasuklah vitamin yang baik untuk kesihatan seperti A dan D. Walaupun sesetengah susu skim ditambah semula vitamin A dan D tapi ia bukan secara semula jadi dari lemak susu. Menurut satu kajian, kebanyakan makanan kurang lemak menyebabkan anda makan lebih banyak kerana makanan ini kurnag mengenyangkan.

2) Mentega Kacang Rendah Lemak
Sebenarnya lemak dalam kacang adalah lemak yang baik untuk kesihatan. Pengeluar mengeluarkan lemak dari kacang dan menggantikannya dengan bahan yang tidak baik untuk kesihatan iaitu pemanis tiruan dan karbohidrat yang tidak berguna untuk kesihatan.

Sebaik-baiknya pilihlah mentega kacang yang hanya mengandungi kacang dan tiada bahan pengawet dan lain-lain.

3) Altenatif Daging Dari Soya
Makanan altenatif untuk daging yang diperbuat dari soya memanglah mengandungi lemak lebih rendah dari daging tapi ianya telah diproses dengan banyak (highly processed). Contoh makanan soya yang dibuat steak atau nugget ayam tiruan telah ditambah lemak, gula dan tepung berproses.

Untuk mendapatkan kebaikan soya dapatkannya dalam bentuk yang kurang proses seperti edamame, tauhu atau air soya yang segar (bukan dari tin atau kotak yang telah diproses).

4) Ayam Belanda Tanpa Lemak (Fat Free Turkey)
Kebanyakan hasil keluaran dari ayam belanda mengandungi terlalu tinggi kandunga sodium untuk mengekalkan kesegarannya terutama yang tanpa lemak. Daging ayam belanda yang telah dipek juga mengandungi sodium nitrat yang sangat tinggi.

Sebaiknya pilihlah ayam belanda yang segar (whole bird & free range) dan masak sendiri atau jika anda kesuntukan masa pilihlah kepingan yang rendah sodium dan all natural.

5) Biskut Bebas Gluten (jika anda tidak mengidap penyakit celiac atau alahan gluten)
Ini adalah kerana biskut atau roti yang bebas gluten bukanlah mengandungi kalori yang lebih rendah berbanding yang mengandungi gluten malah ada kalnya ia mengandungi kalori yang lebih tinggi.

6) Popcorn Rendah Lemak Microwave
Jangan fikir bila anda membeli popcorn rendah lemak lebih sihat kerana ia sebenarnya ia mengandungi 48 jenis bahan kimia yang merbahaya dari mentega tiruan, gam dan pewarna. Pekerja yang memproses popcorn rendah lemak mengalami masalah pernafasan ketika memprosesnya di kilang akibat dari mentega tiruan.

Sebaliknya masaklah popcorn seperti biasa dan jika anda ingian menggantikan mentega, gunalah lemak yang lebih baik seperti minyak zaitun.

7) Makanan Beku Diet
Makanan dari daging yang dibekukan mengandungi Butylated hydroxytoluene, bahan kimia boleh meningkatkan risiko kanser. Juga polysorbate 80, bahan kimia yang digunakan supaya minyak dan makanan tidak terpisah bila anda makan. Ia juga digunakan dalam krim pencukur. Makanan beku juga mengandungi  gula yang tinggi termasuk dekstrosa, sirap pekat, sirap jagung, maltodekstrin, dan sirap jagung tinggi fruktosa. Makanan beku yang dikatakan makanan diet juga menggantikan lemak dengan natrium yang sangat banyak.

Sebaliknya dapatkan daging segar, dan jika ingin menggunakan lemak, gunakanlah minyak zaitun.

8) Roti Light atau Roti Kalori Rendah
Memang lemak dikurangkan dalam roti ini tapi ianya hanyalah roti dengan tepung puntih dengan penambahan pemanis. Ia bukanlah pilihan yang lebih sihat kerana ia mengandungi 30 kalori lebih tinggi berbanding roti biasa. Untuk mengetahuinya selalulah amalkan baca label sebelum membeli.

9) Keropok (Chips) Sayur-sayuran Rendah Lemak
Memang ia rendah lemak tapi  ia mengandungi kandungan garam yang sangat tinggi. Elakkannya untuk kesihatan anda sebaliknya ambillah buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebagai snek.

Untuk kesihatan elakkan makanan berproses dan selalulah ambil yang segar sebagai makanan.