Tuesday, 10 March 2015

8 Jenis Makanan Untuk Cepat Panjangkan Rambut

Rambut adalah mahkota seseorang terutamanya wanita. Ada kalanya bila rambut dah dipotong pendek nak pulak cepat panjang rambut tu.


Rambut boleh dipanjangkan dengan lebih cepat antaranya dengan pengambilan makanan yang tertentu.

8 Jenis Makanan Untuk Cepat Panjangkan Rambut adalah seperti berikut:

  1. Ikan Salmon: Asid lemak Omega 3 menyihatkan kulit kepala satu faktor penting untuk memastikan rambut cepat panjang. Juga mengandungi Vitamin A & D untuk kesihatan rambut.
  2. Avokado: Kandungan lemak yang tinggi dalam avokado penting untuk memanjangkan rambut dan memberikan rambut yang bersinar. Avokado juga mengandungi asid lemak omega 3 yang penting untuk kesihatan kulit kepala. Selain dari memakannya, avokado boleh di sapu terus ke rambut & kulit kepala anda untuk merangsang penghasilan kolagen dan elastin, jenis protin yang penting untuk kulit kepala anda.
  3. Kuning Telor: Kaya dengan asid lemak omega 3 & biotin yang penting untuk rambut panjang dan sihat. Perlu diingat jangan makan terlalu banyak putih telur kerana ia menyekat penyerapan biotin anda.
  4. Badam: Juga mengandungi biotin seperti kuning telur. Selalu mengamalkan makan 1 cawan badam akan memberikan rambut panjang & tebal dengan cepat.
  5. Biji Bunga Matahari: Vitamin E yang terkandung dalam biji bunga matahari mempercepatkan rambut panjang dan sihat. Antioksidan ini juga mengurangkan rambut gugur dan menyihatkan kulit kepala.
  6. Ubi Keledek: Beta Kerotina dalam ubi keledek penting untuk penyerapan Vitamin A yang penting untuk rambut yang panjang dan kesihatan kulit kepala.
  7. Lada Benggala Kuning: Ia mengandungi 5 kali lebih banyak Vitamin C berbanding buah oren yang penting untuk rambut yang kuat dan folikel yang sihat. Ia juga mengurangkan rambut bercabang dihujung.
  8. Tiram: Mengandungi zink yang penting untuk mengelakkan keguguran rambut.
Dapatkan 8 jenis makanan ini untuk kesihatan rambut anda selain dari makanan lain yang biasa anda ambil untuk menyihatkan badan dan rambut.