Thursday, 30 June 2016

Cara Bijak Membiayai Pelajaran Anak

Katakan anda punyai 3 orang anak.
Anda buat saving education di SSPN setiap seorang 150. 3 orang 450.
Cuba anda ubah minda anda.
Beli 1 buah rumah murah 100k, untuk pendidikan mereka.
Bayar bank 450 juga tp sewa rm600.
anda dapat lg extra 150.

lepas 15 tahun harga rumah tu dah lebih 200k.
nah 200k blh cover 3 org anak balajar medic taw kt ipta tanpa PTPTN9

Kenapa Kamu Diam?

KENAPA KAMU DIAM?

Oleh: Dr Abdul Aziz Al-Sadhan

Kenapa kamu diam? Apabila kamu di dalam kereta, atau berjalan-jalan, atau berada di pasar, atau ketika di pejabat atau di mana-mana sahaja.

Kenapa kamu diam? Sedangkan setiap detik daripada umur kamu itu dihisab oleh Allah.

Ucaplah Istighfar, bacalah Al-Quran. Jika kamu tidak hafal, maka bacalah dan ulanglah Al-Fatihah seribu atau dua ribu kali nescaya ia takkan memudharatkanmu bahkan ia memberi manfaat.

Kenapa kamu diam? Beristighfarlah, bertahlillah (sebut لا ٳله ٳلا الله). Bila kamu berhenti di lampu isyarat sambil menanti lampu hijau, kenapa kamu diam? Beristighfarlah, Bacalah, Ulanglah...

Kenapa kamu diam???

Sebarkanlah...dan in shaa' Allaah kamu akan diberi ganjaran.

Wednesday, 22 June 2016

Nuzul Quran

Ass...MengingatkanTepat jam 24.00 Wib malam nanti, akan datangnya  Malam Nuzululquran . Rasullullah Bersabda "Barang Siapa Yang Memberitahukan Berita  Nuzululquran kepada Yang Lain, maka Haram Api Neraka Baginya".  
Dan tolong baca sebentar saja kita berdzikir mengingat اَللّهُ ... bismillah "Subhanallah, Walhamdulillah, Walaa ilaaha ilallah, Allahu-Akbar, Laa haula wala quwata illa billahil aliyil adzim”
Bila disebarkan, Anda  akan membuat beribu-ribu manusia berzikir kepada Allah SWT  آمِّيْنَ آمِّيْنَ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ  
Maaf... Jangan putus pemberitahuan ini ditangan  Anda sebarkan

اَللّهُ Maha Besar...

Tuesday, 21 June 2016

Ayat Kursi dan Kelebihannya

Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.

Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.

Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.

Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, ertinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat.

Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan.

Khasiat Ayat Kursi:

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.

Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.

Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

KELEBIHAN LUARBIASA
 

Dengan mengamalkan Amalan Ayat Kursi yang terjadi pada diri anda adalah :

Membersihkan energi negatif yang menyelimuti diri Anda
Membuka jalan untuk doa anda ke Arsy Allah
Menguatkan energi doa anda
Menarik dan mewujudkan hajat anda
Membangkitkan kemampuan dan kekuatan batin anda
Meningkatkan kepekaan batin anda
Apabila anda mengamalkan Amalan Hikmah Karomah Ayat Kursi Anugerah Agung seperti halnya dunia dalam genggaman anda, kerana Amalan Ayat Kursi merupakan Satu Amalan untuk Sejuta Hajat. Ilustrasi dari fadhilah, khasiat dan manfaat Amalan Ayat Kursi sebagai berikut :

Mengabulkan doa dan hajat
Membuka pintu rezeki dari semua arah
Menarik rezeki dari semua arah
Melancarkan dan mempermudah rezeki
Melancarkan usaha dan bisnes
Memenangkan persaingan usaha dan bisnes
Menemukan Peluang Perniagaan dan Peluang Bisnes yang sesuai
Memperbaiki ekonomi rumah tangga dan keluarga
Keharmonisan dan ketenteraman rumah tangga dan keluarga
Menemukan dan mendapatkan jodoh
Mendapatkan pekerjaan yang mantap
Karier Pekerjaan / Karier Politik
Meningkatkan kemampuan belajar dan kecerdasan
Keselamatan dan Perlindungan Diri
Jika anda membaca fadhilah, khasiat dan manfaat Amalan Ayat Kursi diatas, tentunya kening anda akan berkerut dan terlintas dalam fikiran anda, apa itu mungkin?

Sekali lagi semua yang ada diatas tidak masuk dalam wilayah nalar atau logik akal anda. Bahkan ketika semua hal diatas sudah terjadi pun, anda tetap tidak akan pernah habis berfikir mengapa itu boleh terjadi dalam hidup anda. Jadi jangan difikirkan.

Ini masuk dalam wilayah batin anda. Fikiran, nalar atau logik akal anda tidak akan mampu dan tidak akan pernah dapat menjangkaunya. Yang pasti tidak ada yang tidak mungkin bila sudah ada maunah dan ridho Allah. Kun Fayakun..!

Amalan Ayat Kursi merupakan ikhtiar batin. Jadi potensi batin andalah yang mampu menjangkau semua fadhilah, khasiat dan manfaat diatas untuk terwujud. 

Sebenarnya semua kehendak, kemahuan, keinginan, harapan, impian dan cita-cita berawal dan berasal dari batin ( hati ), yang kemudian diolah oleh otak untuk diterjemahkan dalam bentuk tindakan atau perbuatan oleh tubuh. Tapi sayangnya semua itu anda abaikan. Mengapa…?

Sekarang ini kemampuan dan kekuatan batin sudah banyak ditinggalkan dan diabaikan disebabkan oleh hingar bingar gemerlapnya dunia. Selain itu juga kerana dinilai sudah tidak sejalan lagi dengan perkembangan zaman yang semuanya diukur dengan sesuatu yang bersifat material.

Semua hal yang ada sekarang ini jika tidak boleh dinalar dan di logikkan dianggap sesuatu hal yang sudah ketinggalan zaman dan tidak representatif dengan zaman yang sudah maju dengan semua kecanggihan teknologi.

Anda boleh memandang sebelah mata kemampuan dan kekuatan batin. Tapi yang perlu anda fahami, kemampuan dan kekuatan batin tidaklah terbatasi oleh ruang dan waktu.

Energi batin anda boleh tidak nampak oleh mata, tapi dapat dirasakan. Sebagai contoh ketika anda sedang sakit hati oleh perbuatan dan perkataan seseorang, batin atau hati anda-lah yang memberikan respon pertama kali, kemudian otak anda mulai berfikir apa yang harus dilakukan, dan tubuh anda merespon dengan bahasa tubuh yang nampak pada ekspresi wajah anda. Suhu tubuh anda pun akan menjadi naik. Benar bukan?

Sekarang ini pun teknologi juga sudah boleh mengesan adanya energi yang ada dalam tubuh. Teknologi itu untuk mendeteksi keberadaan seseorang di malam hari atau di balik tembok dengan memanfaatkan energi panas dari tubuh orang tersebut.

Jika tubuh dan otak anda dengan bertambahnya usia akan semakin berkurang kemampuan dan kekuatannya, tidaklah demikian dengan kemampuan dan kekuatan batin.

Dengan sarana ikhtiar batin Amalan Ayat Kursi akan semakin berkembang kemampuan dan kekuatan batin anda. Oleh kerana itu orang zaman dulu selalu makbul doa dan ucapannya, kerana doa dan ucapannya timbul dari kekuatan batin yang dimiliki. Bukan oleh kekuatan tubuh atau kemampuan berfikir(otak).

Kemampuan dan kekuatan batin adalah sumberdaya yang tidak akan pernah habis dieksplorasi, digali, dimanfaatkan dan diberdayagunakan. Serta tidak akan menjadi berkurang kemampuan dan kekuatannya kerana usia. Semua potensi diri yang ada pada setiap orang bersumber dari kemampuan dan kekuatan batin.

Dengan Amalan Ayat Kursi anda tidak perlu lagi susah-susah datang ke seseorang untuk meminta bantuan ghaib, kerana dengan mengamalkannya semua aura kebaikan anda secara automatik akan memancar. Dan akan menarik semua kebaikan yang ada di sekitar anda, mulai dari rezeki, kewangan, ekonomi, rumah tangga, pekerjaan, usaha dan bisnes seperti yang terlantunkan dalam munajat doa anda.

Amalan Ayat Kursi akan menjadikan anda magnet kehidupan yang menarik semua kebaikan dalam hidup seperti yang anda inginkan.

Amalan Ayat Kursi merupakan amalan yang tidak menggunakan khodam atau bantuan. Dan juga tidak ada unsur klenik, tahyul, mistis dan aktiviti aneh lainnya. Semua yang anda dapatkan murni dari Allah dan hanya kerana Allah. Bukan selain Allah!

Untuk melaksanakan Amalan Ayat Kursi ini tidak memerlukan tempat khusus, waktu khusus, mahupun sarana khusus. Anda tidak perlu menyediakan ruangan khusus untuk khalwat, atau pun waktu khusus seperti hari tertentu atau jam tertentu, juga tidak perlu menggunakan minyak atau wangi-wangian tertentu.

Cukup dilaksanakan dengan sarana dan waktu ibadah sehari-hari yang tidak mengganggu rutiniti dan aktiviti anda sehari-hari. Amalan ini sangat SESUAI untuk tingkat kesibukan yang tinggi seperti sekarang ini, kerana mudah dan fleksibel waktunya untuk dilaksanakan, tetapi tetap memberikan fadhilah, khasiat dan manfaat yang sangat besar bagi kehidupan anda.

Adab dan tuntunan Amalan Ayat Kursi ini tidak sama seperti di buku-buku yang dijual di kedai buku mahupun yang ada di internet. Kerana ini amalan khusus yang sifatnya sangat peribadi antara anda dengan Allah. Cukup diwirid dalam jumlah bilangan tertentu saja sudah  mencakup semua fadhilah, khasiat dan manfaat diatas. Tinggal anda berdoa apa yang menjadi hajat anda. Sehingga anda tidak perlu menghafal berapa kali harus diwirid untuk rezeki dan berapa kali diwirid untuk hajat yang lain.

Amalan Ayat Kursi ini terdiri dari Ayat Kursi dan Doa Akbar Khusus Ayat Kursi. Bacaan Ayat Kursi dan Doa Akbar Khusus Ayat Kursi merupakan satu kesatuan yang tidak terpisahkan. Keduanya adalah bacaan Dwi Tunggal yang tidak boleh dibaca hanya salah satunya saja.

Amalan Amalan Ayat Kursi ini boleh dan boleh diamalkan oleh siapa saja bagi yang sudah akil baligh dan muslim. Sifat amalan ini adalah universal tidak membezakan suku, ras, jenis kelamin, status ekonomi, profesi, parti politik dan pekerjaan.

Kerana yang sudah menjadi Pengamal Amalan Ayat Kursi ini berasal dari berbagai macam daerah dan latar belakang kehidupan dengan berbagai macam problem hidup.

Di dalam sholat pun sebenarnya ada rahsia yang berkenaan dengan sarana untuk mengubah takdir dan memperbaiki nasib hidup seseorang. Tapi tidak banyak orang yang tahu tentang hal ini. Kerana ibadah sholat selalu identik dengan nilai ibadah yang brkenaan pahala d akhirat.

Khasiat Ayat Kursi:

1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman dengan izin Allah s.w.t.

2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.

4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.

5. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

6. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.

8. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)
 
11. Rasullullah s.a.w bersabda bermaksud:”Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya”.

12. Sabda Baginda lagi: ”Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar”.

13. Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai Allah dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

14. Mereka yang beramal dengan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan dan hasutan syaitan.

15. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah,akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

16. Mengamalkan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan.

17. Ayat Kursi yang dibaca dengan khusyuk, Insyaallah, akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

18. Jika anda berpindah kerumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu,eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insyaallah,mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar dari gangguan lahir dan batin.

19. Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap solat fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga solat yang lain.

20. Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah akan memelihara akan dia keatas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

21. Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah akan menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah akan melimpahkan padanya rahmat.

22. Barang siapa yang membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

23. Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir sembahyang, Allah azza wajalla akan mengemdalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

24. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika kesempitan, nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Pick Up The Call

Dapat cerita ini dari rakan whatsup...

Husband: Have you prayed Asar?
Wife: No...
Husband: Why???
Wife: I got back from work tired, so I took a nap...
Husband: Ok... Go pray Asar and Maghrib before its time for Isya...

The next day... the husband leaves town on a business trip... But a few hours after he arrives from a long hours flight trip, he didn't call or even text her like he usually does to let her know that he had arrived safely...!!!

The wife calls to check up on her husband but he doesn't pick up her calls... she calls again and again; the phone rings but her husband did not answer her calls..!!
She was starting to get worried after many times calling her beloved husband and he did not return her calls at all... She thinks to herself something must have went wrong he never does that. He always calls as soon as he lands...!!!

A few hours pass by... and suddenly the phone rings and its her husband calling.

Wife all worried says: have you arrived safely...!!!???
Husband: Yes, Alhamdulillah.
Wife: When?
Husband: About 4 hours ago.
Wife in an angered tone: 4 hours ago? And you don't call?
Husband: I was so tired so decided to take a nap.
Wife: A few minutes wouldn't have hurt you to call me and let me know you've arrived...!!! Plus didn't you hear the phone ringing over and over again as I was calling you...!!!???
Husband: Yes, I heard it...
Wife: And you don't pick up...!!.??? What are my calls not important enough for you...!!!???
Husband: You're calls are important to me, but yesterday you didn't seem important enough to not answer the calls of Azan... Allah's call...
Wife with watery eyes and after a short silence says: Yes, you have a point... I'm sorry...
Husband: Why are you apologizing to me? You should seek from Allah's forgiveness and don't repeat the same mistake twice. All what I want out of this world is that Allah unites us both in a palace in Jannah where we can start our eternal life together in it...

Ever since that day the wife never delayed any of her prayers.
The one who truly loves you is the one who pushes you forward on your path to Allah and gets in your way and stops you from going backwards in life.

Saturday, 18 June 2016

Sedekah Untuk Bangunan Muslimat Terbakar Ramadhan ke 12

17 JUN - KOTA BHARU - Sebuah bangunan 2 tingkat yang menempatkan pelajar muslimat Pondok Pasir Tumboh musnah terbakar dalam suatu kejadian kebakaran kira-kira jam 5.30 petang  tadi Kesemua penghuni terselamat yang kebanyakannya pelajar yang megikuti daurah bulan Ramadhan. Kami memerlukan sumbangan orang ramai untuk meringankan bebanan mangsa yang terlibat terutama kebanyakan tinggal sehelai sepinggang Sumbangan boleh disalurkan melalui:

Penyelia Muslimat, Ustaz Syuib 0129975513

Peng. Jemaah Tadbir, Ust Hj Abdul Halim  0139012288

Setiausaha, Ustaz Shairazi  
0199388902

Atau melalui akaun Tabung Madrasah Diniah Bakriah BIMB 03018010098410

https://albakriah.wordpress.com/2016/06/17/sebuah-penempatan-muslimat-musnah-terbakar-petang-tadi

Kepada yang ingin menyumbang kepada Pondok Pasir Tumboh (Madrasah Diniah Bakriah) yang mengalami kebakaran di asrama wanita (asrama purple) petang 17 jun 2016, boleh bank in ke akaun2 berikut:

1. Tabung Madrasah Diniah Bakriah

BIMB 03018010098410
Bank Islam Malaysia Berhad
 
2. Tabung Kebajikan & Pelajaran Pondok Pasir Tumboh

Maybank 553131002678

Semoga bantuan tuan/puan dapat membantu sedikit sebanyak dalam membangunkan semula institusi yang melahirkan ramai pendakwah dan ilmuan hebat sejak dahulu. Semoga menjadi saham akhirat buat kita semua, insyaAllah.

Wednesday, 8 June 2016

Allah Makbulkan Doa Sebelum Berbuka Puasa

🚖 Saya terima nasihat dari seorang rakan yang sedang melanjutkan pengajian di UIA, yang minta di sebarkan kepada rakan2:

DAHSYAT NYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA🍄🍄

Ada  waktu yg mustajab utk berdoa, dimana doa tsb tdk akan ditolak oleh Allah SWT, yaitu
1. berdoa saat menjelang berbuka puasa.
2.menjelang makan sahur.

Ttpi sayangnya banyak kaum muslimin tidak mengetahuinya.

Di Mekkah & Madinah, satu jam sblm adzan maghrib org2 sdh menengadahkan tangan ke langit berdoa utk kemudahan dari segala hajat, baik hajat dunia maupun akhirat, mrk berdoa dg syahdu sepenuh keyakinan, sampai2 air mata mrk mengalir deras..
Ya, berdoa meminta kpd Allah yg Maha Kaya...

Kesalahan yg dilakukan kaum muslimin kita disini yaitu menyia2kan wktu yg sangat mustajab ini dg cara sibuk menyiapkan hidangan berbuka menjelang adzan maghrib..!!!

kemudian berkumpul menghadapi hidangan berbuka, & mrk sdh merasa cukup dg hanya membaca "Allahuma lakasumtu....atau dzahaba zhoma'u....", pdhal hanya mencakup maknanya berupa laporan & ucapan syukur..

Setelah kita memahaminya, hendaknya min 10 ~ 15 menit seblm adzan maghrib (sdh dlm keadaan berwudhu) kemudian berdoa meminta apa saja (adabnya dg didahului puji2an kpd Allah & bershalawat atas Nabi),
Krn Allah memberikan garanti bhwa doa2 tsb akan dikabulkan.."Allah sesuai prasangka hamba kepada Nya"

Manfaatkanlah wktmu sahabat, bukan hanya demi santapan atau berburu makanan saat jelang buka.

Berdo'alah utk diri kita, keluarga kita, orangtua kita, sahabat kita,  negara kita....

Musuh2 islam tahu betapa hebat ummat Muhammad SAW bila mrk berdo'a kpd Rabb nya disaat menjelang berbuka. Krn itu, mrk buat tipu daya utk melalaikannya dgn program2 tv & media lainnya di wkt2 yg mustajab yaitu: menjelang berbuka & menjelang sahur (2/3 malam).
sehingga ummat ini, mrk makan-minum, berpuasa, namun tak sempat utk berdoa.
semoga nasehat yg singkat ini bermanfaat bagi umat yg belum mengetahui nya..أمـــــين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ..

Akhi adik

Links to Read & Understand Alquran

Brief tadabbur of the Quran,1 juz a day with Ustadh Nouman Ali Khan~

If you're planning to Read & Understand Quran this Ramadan but don't have enough time to go through the entire text and translation then spare some time & listen to the short explanation of some verses from each Juz per day. It will hardly take 5-10mins!

Juz 1:
https://www.youtube.com/watch?v=pt9fUcL8njY

Juz 2: https://www.youtube.com/watch?v=gWZDVYom3RE

Juz 3: https://www.youtube.com/watch?v=wFsYnwI6zEA

Juz 4: https://www.youtube.com/watch?v=h2kwFI7bKi0

Juz 5: https://www.youtube.com/watch?v=9C6QyjX53cg

Juz 6: https://www.youtube.com/watch?v=KVh-W6CjIOc

Juz 7: https://www.youtube.com/watch?v=tXsMMj7m9tQ

Juz 8: https://www.youtube.com/watch?v=6NFo35g7zo8

Juz 9: https://www.youtube.com/watch?v=2i80milYJAc

Juz 10: https://www.youtube.com/watch?v=RlKDxmw466Y

Juz 11: https://www.youtube.com/watch?v=Btsvfuu2eE4

Juz 12: https://www.youtube.com/watch?v=K1uQ1l4LQFE

Juz 13: https://www.youtube.com/watch?v=eThSNtJe7SY

Juz 14: https://www.youtube.com/watch?v=Vvn2WCO_zPg

Juz 15: https://www.youtube.com/watch?v=3xOK85qRQ_o

Juz 16: https://www.youtube.com/watch?v=WAwI1MvBViE

Juz 17: https://www.youtube.com/watch?v=x9nMCACgvqk

Juz 18: https://www.youtube.com/watch?v=y5YpDilwN04

Juz 19: https://www.youtube.com/watch?v=T_DMb8o32c8

Juz 20: https://www.youtube.com/watch?v=DzSDr5xiGIE

Juz 21: https://www.youtube.com/watch?v=0qAhT7MV0Fg

Juz 22: https://www.youtube.com/watch?v=bFUACCm25ok

Juz 23: https://www.youtube.com/watch?v=PKFc1o8Yvzk

Juz 24:https://www.youtube.com/watch?v=R6XHHcbcitI

Juz 25: https://www.youtube.com/watch?v=iLvV_1JT2Ik

Juz 26: https://www.youtube.com/watch?v=v_zrDh9Ny8g

Juz 27: https://www.youtube.com/watch?v=kvUU1g4i2bk

Juz 28: https://www.youtube.com/watch?v=xJRf_4tojx4

Juz 29:
https://www.youtube.com/watch?v=Ugx4MZK3EGQ

Juz 30:
https://www.youtube.com/watch?v=9JL09VjJQWE

PS: Please forward and help your fellow Muslims to Understand some portion of Quran this Ramadan, inshaAllah.

Allah reward immensely the person who took the time to compose this message and us too for spreading something beneficial.

Monday, 6 June 2016

Cara Mecari Muka Surat Juzuk Alquran

Masjid Ghairu Jame' Ittifaqiyah B.B.Park
Simpang Kuala, Alor Setar, Kedah D.A.
*AHAD : 5 Jun 2016*

*PETUA TOK GURU*

*_CARA MUDAH DAN CEPAT MENCARI MUKA SURAT DALAM AL-QURAN_*

Hanya *TIGA* langkah mudah:

*1.  TOLAK SATU ( - 1)*
*2.  DHARAB 2 ( × 2)*
*3. TAMBAH NOMBOR DUA DI HUJUNG JAWAPAN (....... 2)*

*Contoh 1*

Jika ingin mencari *muka surat JUZUK 5*

*5 - 1  = 4*
*4 × 2 = 8*
*+2 di hujung 8 = 82*

*Jadi, juzuk 5 adalah pada muka surat  82*

*Contoh 2*

Jika  ingin mencari *muka surat JUZUK 15*

*15 - 1 = 14*
*14 × 2 = 28*
*+2 dihujung 28 = 282*

*Jadi juzuk 10 adalah pada muka surat 282*

*Contoh 3*

Jika ingin mencari *muka surat  JUZUK 30*

*30 - 1 = 29*
*29 × 2 = 58*
*+2 di hujung 58 = 582*

*Jadi Juzuk 30 adalah pada muka surat 582*

Subhanallah, memang menakjubkan. *SELAMAT MENCUBA*

Sunday, 5 June 2016

Doa Menyambut Ramadhan

DOA MENYAMBUT RAMADAN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم,

Ya Allah, dipenghujung bulan Sya'ban ini  ku kirimkan Do'a  utk saudara-2 ku, sahabat-2 ku & orang-2 yg kuhormati serta orang-2 yg kucinta yg se-aqidah dan se-iman. Beri mereka kesehatan, tawadhu' dalam Iman, keluarga yg bahagia, rizki yg barokah, serta terimalah amal ibadahnya dan pertemukanlah mereka dengan Ramadhan yg segera datang ini. Aamiin....  MARHABAN YA RAMADHAN, MOHON MAAF ZAHIR & BATIN

Don't Be Arrogance In Whatever We Do

🔴The man who built the Titanic was asked, How safe would the Titanic be? With an Ironic Tone he said: "NOT EVEN GOD CAN SINK IT" & we all know what happened to the Titanic..

🔴Tancredo Neves President of Brazil. During a campaign, he said he got 500,000 votes for his party, Not even God would remove him from Presidency. Sure he got the votes, but he got sick & died a day before being made President..

🔴Cazuza Brazilian singer & poet. During a show, while smoking his cigarette, he puffed out some smoke into the air & said: "God that's for u". He died at the age of 32 of LUNG CANCER in a horrible manner..

🍀Allah SWT says in the holy Qur'an "Do not walk proudly on the earth: your feet cannot cleave the earth nor are you as tall as the mountains". Surah Isra (17:37)

🍁Put aside your pride, Set down your arrogance, And remember your grave. - Saying of Ali ibn Abu Talib (radi Allahu anhu)
🌹Please take part in this & forward it to all Muslims and let everyone take part in the Dua.

🌺Ya Allah don't take my soul away until you are happy with me:
🌺Ya Allah give me a death of a shaheed.
🌺Ya Allah grant me death while I'm in sujuud.
🌺Ya Allah let the last words of my life be the Shahadah.
🌺Ya Allah If I die in my sleep let My heart beat the Zikr of Allah.
🌺 Oh Allah, the guider of the lost soul forgive the entire Muslim Ummah!
🌺Ya Allah Forgive my Parents, my Family, my Muslim Friends. Ameen Ya Rabb

Muhammad Ali: Boxing legend dies aged 74

I'm greatly distressed to hear that Muhammad Ali is in critical condition and might be close to the end.

There is no denying that Muhammad Ali is the most famous and influential American Muslim, ever. It is doubtful that anyone will replace that status for the foreseeable future. If the only good that he brought was to bring a positive image of Islam, and to spread the name of our beloved Prophet (SAW) in every household and on every tongue in the world, it is a life that is indeed enviable. But in addition to that, he has had a stellar career as the single greatest athlete, of all times. As well, he was an icon of positive political activism, and of preaching truth to power. His court case about refusing the draft for Vietnam was fought all the way to the Supreme Court, which he eventually won.

He converted to what he though was Islam at a time when Islam was an unknown religion; then he became Sunni after Malcolm X introduced him to mainstream Islam, and he's been a proud and public Muslim ever since.

If that wasn't enough, he is one of the most eloquent and poetic star athletes that the world has ever seen. His quotes, like his medals and awards, are legendary (my personal favorite is: "The man who views the world at 50 the same as he did at 20 has wasted 30 years of his life.")

We must all go eventually, and Muhammad Ali has lived a good life.  Yet still, the heart is saddened and the eyes are sad to see a living legend go before our eyes. Whenever it is his time to go, I pray that Allah eases his suffering, grants him a dignified death, accepts the good that he has done, and overlooks his mistakes.

Br. Muhammad Ali! I know you will not read these words. Yet still, I write them because I am at once proud and humbled to consider you my brother, and to know that we are a part of one Ummah. I consider it a personal loss that I never got to meet you. But I sincerely pray that eventually we shall be together in Jannah, and I look forward to the day that you will dazzle me with your fiery eloquence and make me laugh with your humble humor.

May Allah bless you in your remaining time on this earth, and grant you the best in the next life! Ameen...

Yasir Qadhi

Muhammad Ali: Boxing legend dies aged 74 - http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-16011175

10 Kebaikan Kurma

*Sekadar perkongsian ilmu.*

Assalamualaikum

1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan di dekati jin?
.
2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?
.
3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?
.
4. Tahukah anda bahawa buah kurma lebih menyihatkan daripada kaviar?
.
5. Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?
.
6. Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?
.
7. Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?
,
8. Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?
.
9. Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma kaya dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?
.
10. Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?
.
_Panjang-panjangkanlah agar lebih ramai yang tahu khasiat makan kurma terutama  di bulan Ramadhan, Alhamdullilah._😊😊

Air Nira Segar Marang, Terengganu

Air Nira kelapa oleh Ahmad Abdullah dari Kampung Kelulut, Marang, Terengganu.
Jom minum air nira yang Segar Dan manis. Hanya RM3 sebotol 50l.

Wow! Sedapnya....

From: #HarianMetro

Beware Medical Terrorism by Pharmaceutical Companies

This is absolutely shocking!
=======================

An interesting, yet alarming piece of fact.....

Prior to 1997, the fasting sugar limit for diabetes used to be 140.

Subsequently World Health Organisation (WHO) set up a panel to decrease the limit which was then fixed as 126.

Resultingly 14% of world population became diabetic overnight.

Later in 2003, American Diabetic Association went a step further decreasing the limit to 100.

This saw 90% of Indian population becoming suddenly diabetic.

And aren't you curious to know who the members of the panels deciding the fasting sugar limit are?

They are the consultants of 7 largest multinational pharmaceutical companies!!!!!!!

So in short it's the Pharma industry that decide if you are diabetic or not. It's a hazardous marketing technique at the cost of people's lives.

Reportedly, Science has over the years developed many permanent cures for diabetes. But the pharma mafia have stealthily dumped all these in cold storage precisely because total eradication of the deadly disease would mean a massive slump to the profit kitties of pharmaceutical companies.

So be aware, this is another version  of world terrorism. You could call it medical terrorism.

Share this as widely as possible.....

Ulangkaji Puasa Ramadhan

_*ULANGKAJI BAB PUASA*_

*Niat Puasa* -

"Sahaja aku berpuasa,
pada esok hari
kerana menunaikan fardhu bulan Ramadhan
pada tahun ini
kerana Allah Taala"

*Syarat Wajib Puasa* :-

1. Islam
2. Baligh
3. Berakal
4. Sihat
5. Bermukim (Tidak Musafir)
6. Suci (Dari Haid Dan Nifas)

*Syarat Sah Puasa* :-

1. Islam
2. Berakal & Mumayyiz
3. Suci (Dari Haid Dan Nifas)
4. Nyata masuknya bulan Ramadhan

*Rukun-Rukun Puasa*:-

1. Orang Yang Puasa
2. Berniat
3. Menahan Diri Daripada Perkara Yang Membatalkan Puasa

*Perkara Yang Membatalkan Puasa* :-

1. Makan Dan Minum Dengan Sengaja
2. Memasukkan Dengan Sengaja Benda Ke Dalam Rongga Yang Terbuka
3. Muntah Dengan Sengaja
4. Keluar Haid & Nifas
5. Gila
6. Murtad
7. Keluar Mani Dengan Dengaja
8. Bersetubuh Di Siang Hari

*Perkara Sunat Ketika Puasa* :-

1. Segera Berbuka Puasa
2. Berbuka Dengan Kurma/Juadah Manis
3. Baca Doa
4. Melambatkan Bersahur
5. Banyakkan Baca Al-Quran, Berzikir, Berselawat Dan Membuat Amal Kebajikan
6. Sentiasa Bersedekah
7. Jauhkan Diri Daripada Bercakap Perkara Yang Sia-Sia Dan Perbuatan Yang Tidak Membawa Manfaat
8. Mandi Junub Lebih awal Sebelum Masuk Waktu Subuh

*Makruh Ketika Puasa* :-

1. Bersuntik
2. Berbekam
3. Berkumur-Kumur
4. Memasukkan Air Ke Dalam Rongga Hidung Secara Berlebihan
5. Mandi Yang Berlebihan
6. Rasa Makanan Di Hujung Lidah

*Golongan Yang Wajib Qada' Puasa* :-

1. Orang Sakit Yang Ada Harapan Untuk Sembuh
2. Orang Yang Musafir (Bukan Kerana Maksiat)
3. Orang Yang Kedatangan Haid Dan Nifas
4. Orang Yang Meninggalkan Niat Puasa
5. Orang Yang Sengaja Melakukan Perkara2 Yang Membatalkan Puasa
6. Orang Yang Pitam/Mabuk
7. Orang Yang Sangat Lapar Dan Dahaga

*Mereka Yang Di Kenakan Membayar Fidyah Puasa* :-

1. Mereka Yang Tidak Dapat Mngqada'kan Puasa Sehingga Masuk Ramadhan Kali Kedua - (Fidyahnya : 1 Cupak Beras Untuk Setiap Hari Yang Di Tinggalkan Di Samping Mengqada' Puasa) Bagi Setahun Tertinggal..
Kalau Tidak Di Qada' Sehingga Melampaui 2 Tahun Maka Di Kenakan 2 Cupak Tetapi Puasa Tetap Juga 1 Hari (Tiada Tambahan)
2. Orang Sakit Yang Tidak Ada Harapan Untuk Sembuh
3. Orang Yang Terlalu Tua Dan Tidak Berdaya Untuk Berpuasa
4. Orang Yang Ada Qada' Puasa Tetapi Meninggal Dunia Sebelum Sempat Berbuat Demikian (Fidyahnya : Di Buat Oleh Kerabat Si Mati/Di Ambil Daripada Harta Pusakanya)
5. Perempuan Yang Mengandung/Yang Menyusukan Anaknya Perlu Mengqada' Puasa Dan Membayar Fidyah 1 Cupak Beras Bagi Setiap Hari Yang Di Tinggalkan Sekiranya Dia Meninggalkan Puasa Kerana Bimbangkan Anaknya Tetapi Sekiranya Dia Takut Memudaratkan Pada Dirinya Dia Hanya Wajib Mengqada' Puasanya

*Kifarat Bersetubuh Di Bulan Ramadhan* :-

Orang Yang Bersetubuh Pada Siang Hari Bulan Ramadhan, Maka Kedua2 Suami Isteri Tersebut Perlu Mengqada' Puasa Berkenaan Dan Suami Wajib Membayar Kifarat (Denda) Seperti :-

1. Memerdekakan Seorang Hamba Mukmin L/P
(Sekiranya Tidak Mampu)
2. Berpuasa 2 Bulan Berturut-Turut Tanpa Terputus (Kalau Tidak Berdaya)
3. Memberi Makan Kepada 60 Orang Fakir Miskin
Walau Bagaimana Pun, Jika Persetubuhan Itu Di Lakukan Kerana Terlupa, Jahil Tentang Haramnya/Di Paksa Ke Atasnya Tidaklah Wajib Kifarat

*Tingkatan Puasa*:-

1. Puasa Umum - Sekadar Menahan Makan, Minum Dan Keinginan Berjimak
2. Puasa Khusus - Memelihara Mata, Telinga, Lidah, Tangan Dan Kaki Daripada Melakukan Dosa Selain Menahan Diri Daripada Perkara Di Atas
3. Puasa Khusus Al-Khusus - Merangkumi Puasa Di Atas Dan Di Sempurnakan Pula Dengan Puasa Hati Daripada Semua Keinginan Zahir Dan Batin

Mereka Yang Di Benarkan Meninggalkan Puasa :-

1. Orang Yang Hilang Daya Upaya Seperti Sakit Yang Apabila Berpuasa Akan Menambahkan Keuzuran
2. Orang Musafir
3. Org Yang Terlalu Tua Dan Amat Lemah
4. Orang Yang Tersangat Lapar Dan Dahaga
5. Perempuan Hamil/Menyusukan Anaknya Yang Apabila Berpuasa Boleh Memudaratkan Diri/Anak Yang Di Susui Itu

# Selamat Menjalani Ibadah Puasa Kepada Umat Islam Mukminin Dan Mukminat..
Semoga Puasa Pada Tahun Ini Mendidik Kita Menjadi Insan yg lebih *BERTAQWA*
Semoga Puasa Pada Tahun Ini Lebih *BAIK* Daripada Tahun Sebelumnya Dan Membanyakkan Kita Membuat Amal Jariah. InShaAllah.

Hidayah Bukan Semudah Itu

"MAHALNYA HIDAYAH"

Tidaklah cukup hafal Al-Qur'an dan hadist.

°~ Kisah nyata ini pernah dituturkan oleh Habib Quraisy bin Qosim Baharun Cirebon, dari kisah perjalanannya tahun 1996 silam.
Semoga menjadi pelajaran berharga bagi kita, betapa berharganya iman dan Islam bagi kita.

°~》Kala itu sebuah pesawat melintasi daratan benua Afrika, atmosfer dan lautannya beserta biosfernya yang rumit.
Sayap pesawat nan kokoh melibas setiap awan yang ada dihadapannya. Penumpang pesawat duduk tenang di kursi empuk sambil menikmati sesuatu yang nyaman baginya sembari menunggu pesawat itu lending pada bandara tujuan selanjutnya.
Diantara penumpang pesawat itu ialah Habib Quraisy serta seorang ibu Tua berpakaian penutup jilbab disebelahnya.
Usia ibu Tua itu berkisar sekitar 65 atau 70 tahun.
Di dalam perjalanan ibu Tua itu menyapa Habib Quraisy dan menanyakan tempat tujuannya dengan berbahasa arab yang fasih.

“Kemana Anda akan pergi ?” Tanya Ibu Tua itu.

“Saya akan transit ke Yordan kemudian melanjutkan perjalanan ke Yaman”. Jawab Habib.

“Dimana asal Anda ?” Tanya ibu Tua itu kembali juga dengan bahasa arab yang sangat fasih.
Habib jawab “Saya berasal dari Indonesia”..

Mengetahui Habib Quraisy orang Indonesia, sejurus ibu Tua mentranslate bahasanya dengan bahasa Indonesia. Padahal dari perbincangannya Ia mengetahui bahwa ibu Tua itu sendiri adalah wanita kelahiran Jerman dan warga Negara Jerman.
Pada gilirannya ibu Tua itu lantas berbahasa Indonesia yang amat fasih pula. Lalu bertanya lagi..

“Adik di Indonesia dimana?”. Habib Quraisy katakan ; “Saya di Jawa”.

Tak ubahnya seperti mengetahui sesuatu, Ibu itu lantas merubah dialognya dengan menggunakan bahasa Jawa yang dialegnya sangat halus dan hampir-hampir Habib Quraisy tidak paham dan Ia katakan pada Ibu itu “Luar biasa, Ibunda begitu banyak menguasai bahasa sampai bahasa Indonesia dan Jawa sekalipun, padahal Anda orang Barat”.

Ibu Tua itu hanya tersenyum bijak sambil berkata “Saya ‘Alhamdulillah’ menguasai sebelas bahasa dan duapuluh bahasa daerah”.

Silih waktu dari perbincangan Habib Quraisy bersama Ibu Tua itu mengarah kepada hal-hal yang berkaitan dengan agama.

Wanita Tua itu mulai mengupas pembahasan Al Qur’an dengan indah dan mahirnya.

Habib pun penasaran atas kehebatannya menjelaskan Al Qur’an dan bertanya “Apakah Ibunda hafal Al Qur’an ?”

Beliau menjawab “Ya, saya telah menghafal Al Qur’an dan saya rasa tidak cukup hanya menghafal Al Quran sehingga saya berusaha menghapal Tafsir Jalalain dan saya pun hafal”.

Tidak sampai disitu saja, Ibu Tua itu melanjutkan bicaranya “Namun Al Qur’an harus bergandengan dengan hadist.
Sehingga saya kemudian berupaya lagi menghafal hadist tentang hukum sehingga saya hafal kitab hadist Bulughul Marom di luar kepala”.

“Lantas saya masih belum merasa cukup, karena di dalam Islam bukan hanya ada halal dan haram tapi harus ada fadhailul amal, maka saya pilih kitab Riyadhus Sholihin untuk saya hafal dan saya hafal”. Kata Ibu itu menuturkan pendalamannya tentang Islam kepada Habib Quraisy.

Dan lagi Ibu itu kembali bertutur “Di sisi agama ada namanya tasawuf, maka saya cendrung pada tasawuf sehingga saya memilih kitab Ihya Ulumuddin dan sampai saat ini saya sudah 50 kali mengkhatamkan membacanya.
Saking seringnya saya membaca Ihya Ulumuddin sampai-sampai Bab Ajaibul Qulub saya hafal di luar kepala”.

Habib Quraisy terperangah melihat kehebatan dan luar biasanya Ibu Tua itu. Namun karena tidak mau percaya begitu saja, Habib pun akhirnya mencoba mentest kebenaran perkataannya. Apakah benar Ia telah hafal Al Qur’an? Apakah benar Ia menguasai Tafsir Jalalain tentang asbabunnuzul dan qaul Ibnu Abbas?
Setelah melalui beberapa pertanyaan. Ternyata memang benar Ibu itu hafal Al Qur’an bahkan Ia mampu menjawab tafsirnya dengan mahir dan piawai.

Ketika Habib mengangkat permasalahan ihya mawat yang ada di dalam kitab Bulughul Maram Ibu Tua itu pun menjabarkannya cukup jelas.

Ketika Habib membahas tentang hadist Riyadhus Sholihin maka Ibu Tua itu menyebutka sesuai apa yang disebutkan dalam kitab Dalailul Falihin sebagai syarah kitab hadist tersebut.

Dan lagi Ia menjelaskan masalah hati psikologi berbasis kitab Ihya Ulumuddin pada pasal ajaibul qulub.

Kembali Habib dibuat heran akan kehebatan Ibu Tua itu dan menggeleng-gelengkan kepalanya.

Menurutnya, sejauh ini selain gurunya Habib belum pernah menemukan orang sekaliber Ibu yang ada duduk di sampingnya.

Pesawat mendarat lending di airport.

Ketika pesawat itu sudah benar-benar berhenti para penumpang semuanya menyiapkan diri termasuk barangnya bawaannya menuruni pesawat.

Begitu pula Ibu itu mengambil tasnya yang di ada di kabin, karena sudah merasa kenal Habib mencoba bantu mengambilkan tas itu dan menurunkan tiga tas ke lantai pesawat.

Subhanallah… ketika Ibu itu menunduk untuk mengambil tas itu ternyata keluar dari bilik jilbabnya seutas kalung yang bertanda palang salib.

Seperti petir menyambar di siang bolong,

Habib Quraisy menunduk dengan lemah.

Ibu itu hanya tersenyum dan mengatakan “Akan saya jelaskan kepadamu nanti di hotel”.

Seperti katanya Habib akan transit dulu selama satu hari satu malam, pun Ibu Tua itu.

Maka di ruang receptioner (ruang tunggu) Ia tunjukkan nomor kamarnya kepada Habib dan kemudian berjanji untuk bertemu di ruang lobi restaurant.

Sesuai kesepakatan keduanya akhirnya bertemu.

Kepada Habib Quraisy Ibu itu mengatakan “Saya bukan orang Kristen, mengapa saya keluar dari Kristen ?… karena saya menganggap Kristen itu hanya dongeng belaka.
Dan kalung ini bukan berarti saya Kristen, tapi kalung ini adalah pemberian almarhumah ibu saya”.

Ibu Tua itu pun mengatakan bahwa Ia telah mempelajari beberapa agama, Kristen, Hindu juga Islam.

Ia juga sempat mengungkapkan ketertarikannya mengenai keagungan yang ada di bilik wahyu Allah Swt dan hadits Nabi Muhammad SAW.

“Ibu apa agamanya sekarang ?” Habib bertanya.

Dia katakan “Saya tidak beragama”

“Seandainya Ibu masuk agama Islam, begitu membaca syahadat, ibu akan langsung mendapat titel kiyai haji”. Karena demikian luas ilmu yang ia miliki kata Habib.

Ia menjawab “Mungkin karena saya belum dapat hidayah dari Allah”

Habib Quraisy sempat menetaskan air mata bersyukur kepada Allah SWT, bagaimana orang seperti dia yang sudah hafal Al Qur’an dan lain sebagainya belum Allah izinkan untuk beriman kepada-NYA.

Sementara kita tanpa usaha apapun, telah dipilih oleh Allah SWT untuk menjadi seorang yang muslim.

Demikian kisah ajib ini.

Semoga yg membaca dan yang turut merilis kisah ini, dapat mengambil iktibar betapa bersyukurnya kita telah dianugrahkan iman.

Semoga Iman, Islam kita semakin bertambah kuat sampai ajal menjemput, sehingga kita termasuk orang yang husnul khotimah.

Tulisan 'Mahalnya Hidayah'.., yg dituturkan Hbb Quraisy b Qosim Baharun ...mungkin orang yg dimaksud  namanya Ann Marie Schimmel seorang ahli terkemuka dalam literature Islam & mistisisme (tasawuf), sebagai professor mengajar di 3 Universitas terkenal di 3 Negara berbeda,  dikenal memiliki ingatan fotografis.  
Wafat Pada tahun 2003 usia 80 tahun, entah bagaimana tentang keimanannya pada akhir umur nya...wallahu alam...

★ ANNEMARIE SCHIMMEL  ★

Mari bicara sedikit tentang Annemarie SCHIMMEL, filosof, budayawan, dan penulis kenamaan Jerman.

Ketika mengomentari doa-doa Islam khususnya "Shahifah Sajjadiyah" (Kumpulan Munajatnya Imam Ali Zainal Abidin as Sajjad as), Annemarie mengutarakan:

“Saya selalu membaca doa-doa, hadis, dan sejarah Islam dari Bahasa Arab dan tidak pernah merujuk ke terjemahan apapun," katanya.

"Saya pernah menerjemahkan dan menerbitkan sebagian "Shahifah Sajjadiyah" ke dalam Bahasa Jerman."

Sekitar 70 tahun lalu, ketika sedang menerjemahkan salah satu doa, ibu Annemarie sedang terbaring di rumah sakit.

"Saya menemaninya. Setelah ibuku tertidur, saya duduk di pojok kamar dan menulis ulang terjemahan yang telah saya lakukan. Kamar ibuku memiliki dua ranjang. Di ranjang yang lain terbaring seorang wanita penganut Kristen Katholik yang sangat fanatik dan kuat akidahnya.

Ketika melihat saya sedang menerjemahkan doa-doa Islam, ia serta merta memprotes saya: 'Memangnya kita memiliki kekurangan doa di agama Kristen dan Kitab Suci, sehingga kamu memilih doa-doa Islam?'

Setelah buku itu dicetak, saya mengirimkan satu naskah kepada wanita itu."

Walhasil, sekitar sebulan setelah itu, wanita itu menelpon Annemarie, seraya berkata:

“Saya sangat berterimah kasih atas hadiah buku itu. Setiap hari saya membaca buku itu sebagai ganti dari doa-doa (yang biasa) saya (baca). Ali Zainal Abidin (as) bisa membuat solusi bagi mayoritas masyarakat Barat.”

Dan yang sangat menarik, di atas batu nisan Annemarie Schimmel tertulis hadis Imam Ali bin Abi Thalib as (kakek Zainal Abidin as) dengan khat Nasta’liq yang sangat indah (lihat foto di atas):

ﺍﻟﻨﺎﺱ ﻧﻴﺎﻡ ﻓﺈﺫﺍ ﻣﺎﺗﻮﺍ ﺍﻧﺘﺒﻬﻮﺍ

“Seluruh manusia tertidur pulas. Ketika ajal tiba, mereka baru sadar”.

★✩★